Boys And Girls

Tuesday, 22 January 2013

Cooking Cooking 2 - Nasi Goreng Kimchi / Kimchi Fried Rice / Bokkeumbap

Assalamualaikum


Hai semua! Hari ni aku nak sharekan resepi nasik goreng kimchi. Maybe ada certain people yang suka mencuba resepi baru or resepi resepi yang kita tak pernah cuba selama ni. Disebabkan aku ni memang suka makan and masak, aku makin rajin google resipi and cuba. Western dah and of course masakan orang dekat negara ni aku cuba even though still banyak lagi yang kurang. Since jarang sangat aku jumpa orang kita yang share kan resipi makanan Korea, so biar aku cuba dulu. Alhamdulillah, resepi buat kimchi, kimbap aka Korean sushi rolls and tteokbokki few months ago dapat feedback yang memberangsangkan even tak ada komen dari you all. HAHA. Still, tak apa. Aku tak harap pun nak dapat banyak komen or follower ramai. Biar aku share je apa yang aku tau dengan korang semua.


Saja nak share. Ekekeke.. I love this quote so much. But I don't know the original owner though. Still, thank you :')


So, start dengan masak nasik or nasik leftover. Korang masak untuk makan malam semalam tapi ada lebih. Terpulang la korang nak keep warm ataupun biar sejuk dalam peti ais nasik tu. But aku tak ada gambar nak share since aku buat je nasik goreng tu, terus ngap. InsyaAllah gambar tteokbokki and nasi goreng kimchi ni aku share next week. Sebab aku ingat nak pow kakak aku la. HAHA. Kakak aku pun suka makan kimchi. Ekekeke.. so nanti aku nak mintak kakak aku belikan bahan bahan. Jom mula!


Bahan bahan (untuk dua orang yang makan tak banyak. If aku, 3 cawan kot berdua. Kahkahkahkah)
2 cawan nasik leftover
1 cawan kimchi *potong potong*
2 ulas bawang merah *cincang*
2 ulas bawang putih *cincang*
1 sudu gochujang (Korean chilli paste)
1 cawan daging/ayam/sausage *potong dadu*
2 biji telur
Minyak bijan
Garam, gula
Bawang hijau
Biji bijan


Green onions


Kimchi yang aku beli tuwwwww!


Gochujang


Steps
1. Panaskan kuali, masukkan minyak bijan tadi and goreng telur dulu. Telur mata. Biar kuning dia cair sikit.
Buat dua dua biji telur and ketepikan.

2. Guna kuali yang sama, tumiskan bawang putih and merah sampai wangi.

3. Bila bawang dah naik bau, msukkan daging/ayam/sosej. Kacau kacau and biarkan sampai daging tu masak.

4. Bila daging dah masak, masukkan kimchi pulak and kacau rata. Biasanya, aku rasa dulu. Sometimes, bila aku letak garam and gula last sekali, takut garam or gula tu tak hancur. So, tambah la garam or gula. Gula ni kita guna untuk balance kan rasa. Tak payah guna MSG. Tapi terpulang la korang nak letak garam sekarang or last sekali nanti. Ikut macam mana korang biasa buat.

5. Bila dah cukup rasa, masukkan pulak nasik putih korang tu and kacau lebih kurang 8-10 minit. Biar dia betul betul rata.

6. If tengok warna nasik goreng korang ni tak cantik or pucat, jangan risau. Ambik sesudu gochujang and masukkan ke dalam nasik goreng korang ni. Kacau untuk lagi tiga minit. Ta-dah! Dah siap.

7. Tabur bawang hijau yang dah dipotong serong and biji bijan dekat atas. Atas sekali, letak la telur mata tadi. Done!


If korang rasa payah nak cari gochujang tu, tak apa. Tukar je dengan cili kisar biasa tu. Lagipun gochujang ni tak pedas. Kalau aku, of course akan tambah cili padi. Potong nipis nipis, tabur. Baru terangkat!


Hope sape yang nak cuba tu, boleh la try resepi kat atas ni. Sedap baq ang! HAHA. Okay la, take care semua. HAHA. Malas nak menaip dah. Nak sambung tulis novel kejap. Take care again! Assalamualaikum.


Nota kaki beruang - gambar tu aku google beberapa hari yang lalu. So, tak ingat siapa owner sebenar. Anyway, thank you :')

No comments: